27. januar 2009

Barn og Gipsavtrykk - gjør det selv!

Gipsavtrykk av barnas føtter og fingre er ofte populært, men samtidig svært dyrt om man skal bestille det. Man kan også kjøpe et sett på Panduro, men personlig synes jeg de rammene er svært kjedelige og lite dekorative, om man vil ha de hengende oppe for eksempel i stua. Derfor la jeg hodet i bløt for å finne en egen måte å gjøre det på, og personlig synes jeg resultatet ble fint:


Det du gjør er at du kjøper et gipssett på panduro, og fra det settet bruker du plastikken og gipspulveret. Jeg valgte videre en ramme fra IKEA, fordi det i noen av deres rammer finnes en "pappramme" inni hovedrammen. Pappen har som funksjon å skape luft mellom glasset og bildene, men jeg brukte papprammen som form til å ha trolldeigen og gipsmassen oppi.

Legg først plastikken på bordet, og rull deretter ut trolldeigen oppå plastikken. Jo jevnere og finere du får til trolldeigen, jo finere blir det ferdige resultatet. Pass på at trolldeigen er tykk nok, og da helst 1,5-2 cm. Når du har rullet ut såpass mye at papprammen fra IKEA er mindre enn trolldeigen du har rullet ut, legger du papprammen oppå deigen. Ta en skarp finegget kniv og skjær i trolldeigen, på innsiden av rammen. Skjær gjerne en liten millimeter innenfor rammen, for når du er ferdig skal du ta vekk overflødig trolldeig og tre papprammen ned på den deigen som er igjen. Det er da viktig at det ikke er synlig glippe mellom papprammen og deigen på innsiden. Bruk eventuelt en finger til å presse trolldeigen forsiktig ut i kantene. Et lite tips er at man forsterker hjørnene på papprammen med solid tape.

Så får du noen til å holde barnet ditt, mens du tar tak i et og et ben og lager avvtrykkene. Babyer krøller ofte tærne sine når de møter trolldeigen, så det er viktig at du fører foten rett ned i deigen og ikke "ruller" den over. Press foten litt nedi slik at trykket blir godt synlig (det er derfor deigen må være 1,5-2 cm tykk).

Når trykkene er laget, mikser du gipsmassen og heller oppå trolldeigen som fortsatt ligger i papprammen. Hvis du har laget trolldeigen for tykk vil det etterlate lite plass til gipsmassen, så beregn dette godt når du ser tykkelsen på papprammen.

Når gipsen er stivnet, snur du alt sammen på hodet. Ta av plastikken og løft vekk trolldeigen. Det vil sannsynligvis sitte igjen trolldeig på gipsen, og kanskje må du ta av rammen for å få vekk alt. Det kan også lønne seg å pusse over med fint sandpapir. Når alt er ferdig er det bare å ta på papprammen igjen og sette det hele inn i hovedrammen. Voila! Du har fått en fin veggpryd!

5 Kommentarer:

Anonym sa...

Så fint det ble!! :-D

Blogger sa...

Jeg ble ganske fornøyd selv også :-)

Anette {foreldremanualen} sa...

Oj - så fint! Kuult at du gjorde litt mer av det enn "bare" gipsavtrykk! :-D

Blogger sa...

Anette: Takk skal du ha :-)

Anonym sa...

kjempe smart tenk av deg, men jeg er kansje ikke så smart som deg :O)
har leste om igjen flere ganger og ennå ikke forto hvordan jeg skal gjøre det.

Legg inn en kommentar

All tilbakemelding er god tilbakemelding, så lenge det ikke blir ufint!

 
Vivi's Verden. Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino