15. april 2009

Bæsjemamma!

Det er en helt vanlig ettermiddag i fuglekassen, iallefall nesten. Denne ettermiddagen har nemlig Vivi og romvesenet bestemt seg for å ta med sine to håpefulle ut på shopping. De små må ha nye joggesko, støvler, sandaler og diverse klær. Det Vivi og romvesenet imidlertid ikke har tatt høyde for, er at det er første dag etter påske og at barna derfor er i sjokk etter en hel dag i barnehagen. I tillegg kan det synes som om hele Trondheim er ute med barna sine denne ettermiddagen, i samme ærend som Vivi sin familie. Kaos er visstnok beskrivende for slike situasjoner.

Vel ute av huset tar det ikke lange stunden før Vivi skjønner at dette kommer til å bli en svett ettermiddag. Ungene holder seg ikke i ro ved siden av henne og romvesenet, prinsessa vil ikke prøve nye sko, og hverken hun eller prinsen har tenkt å høre på noen av irrettesettelsene som Vivi prøver seg på. Stresset og svett er det bare et ultimatum som står igjen overfor prinsen, som er gammel nok til å forstå alvoret: "Hvis du ikke høre etter mamma no, og lar vær å spring rundt ut blandt bilan som kan kjør på dæ, så må du sitt i bilen!"

Fem minutter senere husker Vivi derimot hvorfor denne trusselen ikke overbrukes, for noen må nemlig sitte sammen med trollet når han er forvist til bilen. Denne ettermiddagen faller oppgaven på henne. Mens romvesenet er inne i den siste butikken, sitter altså Vivi igjen i bilen med en overraskende fornøyd prinsesse og en hylende prins.

"Æ vil vær med inn i buttikken, æ e snill no!" Vivi svarer så pedagogisk som mulig, og er egentlig ganske fornøyd med hvor rolig hun klarer å forholde seg, men så kommer det. " Da si æ bæsjemamma te dæ," stotrer han frem mellom alle hikstene. Vivi kjenner det knyter seg til i magen, for nå er hun lei prinsen sin bæsjemamma-periode, som har vart i cirka to uker. Derfor gidder hun heller ikke å svare på utbruddet fra prinsen. Hun snur seg bort fra de to i baksetet, ser ut av frontvinduet og puster resignert ut, i det samme som hun hører prinsessa som hermer etter sin ever-lasting-hero: "Da di ei bæjsemama!"

Det stopper imidlertid ikke der. De neste ti minuttene hagler det nemlig med bæsjebeskyldninger mot Vivi, som sitter i fremsetet og ikke vet om hun skal le eller gråte. Etterhvert kommer heldigvis romvesenet, og familien setter kursen hjemover. Prinsen sitter fortsatt og hulker, og det hele eskalerer faktisk når romvesenet kommer og prinsen forstår at slaget er tapt. Det ble ingen butikktur på ham. Fortvilet over utfallet sier han gråtkvalt: "Æ vil te mora mi!" Dette er et kjent sitat fra bæsjeperioden, og det smelter derfor ikke hjertet til Vivi, for hun vet hva som kommer når hun svarer: "Æ e jo her , det e æ som e mora di!"

Svaret kommer resolutt, og er preget av at prinsen er sinna: "Nei, du e ikke mora mi. Det e Ingvild som e mora mi." Ingvild er da den eldste jenta i barnehagen, og det er hun som får være mor når de skal leke mor, far og barn. Hvilken rolle prinsen har i denne leken, vet Vivi så alt for godt, og aner derfor en viss utvikling av situasjonen.

"Nei Prinsen, det e æ som e mora di på ordentlig. Ingvild e bare lissom-mora di når dokk leike i barnehagen," sier Vivi fullstendig klar over at dette er som å snakke til en vegg. "Nei, og æ heite ikke Prinsen, æ heite Lilly!"

17 Kommentarer:

Charlotte sa...

Fantastisk!!!!! Hils, Lilly.. he-he

mykstart sa...

Hvor gammel er den utrolig frekke lille Prins Lilly? :-) Visst er de søte. Men de kan være noen... skikkelige.. små d..unger også. Var ute på skojakt i går her også. En gutt som ikkje visste hvilke sko han ville ha.. med han visste at de skulle være KUULE. Han fikk kule sko. Svært nøgd gikk han til skolen idag.

Vivi sa...

Charlotte: Lilly hilser tilbake ;-)

Myk start: Den lille frekke er 3 år og 4mnd - altså har han heller ikke skjønt at mor og mamma er det samme, ergo er han litt unnskyldt. Men, når det er sagt så vet han utmerket godt hva bæsj er, og at det er noe han ikke bør si....så ja, de kan være noen d...unger til tider ;-) Godt at din prins vet å fokusere på det kule fremfor det å være ukul mot mammaen sin ;-)

MOLLY sa...

HAHAHAHAHAHA...Lilly er mitt yndlingsnavn, så han ...eh...hun har god smak;)Ler videre i seng...

Miriel sa...

Utrolig bra skrevet!
Og jeg kjenner jeg "gleder" meg til trassen eskalerer her. Foreløpig er trassen til 2,5 åringen ganske mild - men den eskalerer nok snart har jeg en mistanke om...

Vivi sa...

Molly: Lilly er et fint navn det, men jeg må si jeg liker "prinsen" bedre :-)

Miriel: Uff - nyt roen mens du kan, for trassen du "gleder" deg til, er kun sjarmerende i ca 5 minutter ;-)

Greta sa...

Hei. Trulig kor fort en glemmer slike ting, men eg kan ikkje forstå at mine barn var trassige i den alderen hihi hihi.
Nyt dine barn du på godt og vondt. Tida flyg og snart er dei store. tennåringstrassen kan vere tøffere, men den går over den og. Og brått så har dei flytta ut.
Du skriv så godt at det er en fryd å lese.

Vivi sa...

Greta: Åh, du din luring - dine barn var nok akkurat like trassige di også :-)

Anonym sa...

uttrolig godt skrevet - og sagt av prinsen/ Lilly!!! Det er bare snart tennåringen som kan gjøre vondt i magen min om dagen - ellers reiser jeg og hanlder nesten ALT til dem UTEN at de er med - prøver og feiler og reiser heller tilbake og bytter enn å svette rundt med far og barn ja...

Vivi sa...

minimum: Det er nok siste gangen jeg drar med meg alle - får håpe jeg lærte, slik du tydeligvis har gjort ;-)

Lenemora sa...

Hei, jeg har ikke besøkt deg før - ha, ha du er herlig til å skrive. Elsker kalle-navnene dine: prinsen, prinsessa også romvesenet, den er virkelig god!

Ha en super-duper helg!

Jeanette sa...

Hei
Dette var en god historie, og veldig gjennkjennelig! så flink du er til å skrive :-) Liker godt når noen skriver med stor humor og glimt i øyet! Hit vil jeg nok gjerne titte innom igjen.
Ønsker deg og dine en super dag :-)

Vivi sa...

Lenemora: Takk for smigeren - jeg elsker å få skryt ;-) God helg til deg også :-)

Jeanette: Så fint at du likte det du leste :-) Du er hjertlig velkommen tilbake! God helg :-)

Evami sa...

For en herlig historie:)OG å hete Lilly da,og leve seg spnn inn idet,helt ubeltalelig:) OG å handle med disse små kan ofte utvikle seg til et mareritt.. MEn klær og sko må de nå ha læll. Men skjønner godt frusrasjonen din:) Klem fra Eva som er mamma til en på 1,5 og en på snart 4

Vivi sa...

Eva: At han har innlevelse er det vel ingen tvil om :-) Skulle ønske han var like mye "inn i" shoppingen, men den tid kommer nok :-)

Fru Storlien sa...

Fantastisk bra! Kjenner meg godt igjen i dette med trassige unger, kallenavn på mor og kontant avvisning. De søte små vet virkelig når de skal trå til med verbale krumspring! Godt gjort av deg å bevare fatningen.

Vivi sa...

Fru Storlien: Hehe :-D Jeg klarte det bare så vidt ;-)

Legg inn en kommentar

All tilbakemelding er god tilbakemelding, så lenge det ikke blir ufint!

 
Vivi's Verden. Design by Exotic Mommie. Illustraion By DaPino